Yannick Antoine
De stap naar Rebreather

De stap naar Rebreather

Persoonlijk heeft rebreatherduiken mij altijd geïnteresseerd. Een paar jaar geleden, toen ik begon met technisch duiken, was de technologie achter rebreatherduiken intrigerend, maar ver weg. Tegenwoordig heb ik het gevoel dat steeds meer mensen nadenken over de overgang van Open Circuit duiken (OC) naar closed circuit rebreather duiken (CCR). In deze blogpost zal ik het hebben over mijn persoonlijke ervaringen en gedachten voor, tijdens en na mijn TDI SF2 eCCR Helitrox-cursus.

Begin 2019 ben ik actief gaan kijken naar rebreatherduiken. Ik had een paar vrienden die al met een rebreather doken, en na het voltooien van mijn IANTD Advanced Trimix-cursus op OC en de gasrekening die ik moest betalen... besloot ik dat rebreathers een uitkomst voor mij zouden zijn. Niet lang daarna nam ik contact op met mijn Advanced Trimix-instructeur, William Remezond. Hij is een ervaren instructeur op de Divesoft Liberty en hij organiseerde een introductiedag op de backmount machine.

Op 27 april kreeg ik de kans om mijn eerste CCR-ervaring op te doen. William gaf me een introductie over de mechanica van de machine en nam me mee voor een duik. De eerste dingen die me echt opvielen waren de stilte en de verandering in drijfvermogen in vergelijking met OC. Bij duiken op open circuit worden veel van je fijne aanpassingen aan het drijfvermogen gedaan met je longen, maar op een CCR is dat niet echt mogelijk. Vooral omdat je in en uit een zak ademt die de counterlung wordt genoemd. Ongeacht de uitdagingen, inspireerde het mij om door te gaan. De stilte was ook een groot verschil met duiken op OC. Ik kon de kleine aanpassingen horen die het apparaat elektronisch deed om de juiste ppO2-niveaus te behouden, maar ik kon andere duikers op OC ook heel duidelijk horen (hoewel ik ze niet kon zien).

Op 18 januari 2020 was dan eindelijk de dag aangebroken waarop ik zou beginnen aan mijn allereerste CCR-cursus. Ik had besloten om mijn TDI Helitrox (45m) cursus te doen met TDI Instructor Trainer, Philip Christoff bij Manta Dive Gili Trawangan, Indonesië. Ik had verwacht dat het een zwaar en vermoeiend parcours zou worden, maar ik wist dat het het uiteindelijk waard zou zijn.

Dag één begon met theorie en een complete afbouw van de machine inclusief wat basisonderhoud van enkele componenten. We hebben het grootste deel van de theorie gedaan en hebben alle vaardigheden doorgenomen ter voorbereiding op dag twee. Hoewel de cursus een week duurde en er veel te doen was, merkte ik dat Phil de cursus perfect had gepland. Er was veel tijd voor vragen, het verduidelijken van bepaalde zaken en even stilstaan ​​bij wat er al gedaan was.

Tijdens de cursus hebben we minimaal 8 uur onder water op de unit gezeten, geleidelijk opbouwend naar het 45m-niveau. Tijdens die 9 duiken werden de vaardigheden getest in steeds meer realistische scenario's. En hoewel ik misschien dacht dat ik na die 8 uur de machine goed begreep, leer ik tot op de dag van vandaag steeds meer.

Tot dusver heb ik na de cursus nog eens 30-35 uur op de unit gedaan. Deze uren werden voornamelijk besteed aan het duiken op de nieuwe duikstek die we vorig jaar in november ontdekten. En nogmaals, het liet me zien waarom zoveel mensen liever rebreathers duiken. Het onderwaterleven is zoveel toegankelijker als er geen 'bellenblazers' in de buurt zijn. Een voorbeeld daarvan is een duik die ik deed met David Soprek, een andere SF2-duiker bij Manta Dive. We gingen voor een runtime-duik van 90 minuten met de DPV's en het aantal haaien dat we tijdens die duik tegenkwamen, is niet op twee handen te tellen. Ook de geweldige school doktersvissen zorgde voor een geweldige show.

Als je erover nadenkt om de overstap te maken naar rebreatherduiken, wil ik je graag wat advies geven op basis van mijn ervaringen. Praat allereerst met instructeurs van verschillende machines over je doelen als het gaat om het duiken met een rebreather. De instructeur zal je een gedetailleerd inzicht kunnen geven of die specifieke machine voor jou geschikt is of niet. Als je eenmaal een algemeen idee hebt van met welke machine je wilt duiken, doe dan wat onderzoek naar de verschillende voor- en nadelen en bespreek die met verschillende instructeurs. Je kunt duiken op verschillende eenheden proberen, maar zoals ik het heb ervaren, zegt één duik niet veel over het apparaat. Ik heb ongeveer 30-35 uur met de SF2 gedoken en ik heb nog steeds het gevoel dat ik niet altijd 100% synchroon loop met de machine. Zorg er ten slotte voor dat je ervan geniet, ook al is de cursus misschien moeilijk. Het moet leuk zijn! Wordt niet down als je het een keer verprutst tijdens je opleiding. Je leert elke duik en (denk ik) niemand zal zijn eerste rebreather-cursus vlekkeloos afronden.

Als je vragen hebt over het beginnen met rebreatherduiken, de SF2 eCCR of technische training in het algemeen, ga dan naar www.mantadive-tech.com. Het personeel van Manta Dive Gili Trawangan is zeer behulpzaam en zal je informeren over alle mogelijkheden!