Yannick Antoine
Waarom Technisch Duiken?

Waarom Technisch Duiken?

Waarom doe ik technisch duiken? Is dat niet gevaarlijk? Waarom ben je in hemelsnaam bereid die risico's te nemen? Is het niet duur? Dit zijn vragen die mij veel worden gesteld als ik praat over mijn passie voor duiken. Voor mij zijn er verschillende antwoorden op die vraag. In deze blogpost zal ik proberen je een beter begrip te geven van mijn motivaties om technisch duiken te beoefenen.

De antwoorden kunnen worden samengevat in verschillende categorieën: avontuur, verkenning, toewijding, binding en natuurlijk de training die nodig is om zulke serieuze duiken te maken. Maar voordat ik de bovenstaande vragen kan beantwoorden, moet ik een paar jaar teruggaan naar wanneer en hoe mijn interesse begon.

Ik was ongeveer 15 jaar oud, op zomervakantie in Kroatië met mijn gezin. Mijn vader en ik hadden onze duikuitrusting mee en waren van plan een paar wrakduiken te maken. Geschiedenis heeft me altijd geïntrigeerd, en (bijna) elk scheepswrak op de bodem van de zeeën en oceanen heeft een verhaal. Het is dus duidelijk dat ik, aangezien ik een jong en roekeloos kind was, zoveel mogelijk op wrakken wilde duiken. Tijdens die vakantie hebben we ongeveer 7 wrakduiken gemaakt en ik vond het geweldig. De wrakken hadden een lengte van 30 tot 80 meter op een diepte tussen 20 en 40 meter. Na die twee weken was ik verslaafd aan wrakduiken, maar ik haatte ook het feit dat ik op die diepten ofwel beperkt was door de gasvoorraad ofwel onze nultijden. En dus ging ik kijken naar mogelijkheden om die obstakels te overwinnen. Mijn interesse in technisch duiken begon daar.

Ik begon verschillende dingen te onderzoeken, zoals hoe je meer gas kunt vervoeren, hoe je langer beneden kunt blijven etc. Toen besloot ik langzaamaan te gaan investeren in meer en betere duikuitrusting en training. Ik begon koudwaterautomaten te kopen, een dubbelset, een wing met Hogarthian harnas, een droogpak, noem maar op. Dit gebeurde allemaal in de loop van 4-6 jaar. Toen ik mijn uitrusting eenmaal had uitgezocht, begon ik aan mijn eerste technische duikcursus: Advanced Recreational Trimix met IANTD-instructeur Ferry van Dorst. Ik had de cursus CMAS-decompressieprocedures voltooid als onderdeel van mijn CMAS-instructeurscursus, maar ik vond dat het nutteloos was om decompressieduiken te maken zonder de mogelijkheid om mijn decompressietijden te versnellen met het gebruik van hoge percentages O2. Adv Rec Trimix zou een goede oplossing zijn voor dat probleem, omdat het een combinatiecursus zou zijn met Advanced Nitrox en het zou me een idee geven of ik me verder zou willen verdiepen in het diepe Trimix-duiken. Voor deze cursus was ik geïnteresseerd, na deze cursus was ik verslaafd.

Na Adv Rec Trimix met IANTD heb ik ook mijn Normoxic Plus en Trimix Diver met IANTD afgerond. Deze cursussen zijn gevolgd tijdens het duiken in de Amoco Milford Haven en dat is een wrak die ik iedereen kan aanraden! Het is verbluffend. Die reis wakkerde echter ook het vuur in mij aan om te gaan kijken naar rebreatherduiken, omdat dat de logistiek voor die duiken nog meer zou vereenvoudigen. Nu ben ik hier, rebreather gecertificeerd en technisch duikinstructeur.

Nu je een beetje context hebt over hoe ik begon met technisch duiken, kan ik beginnen met het geven van antwoorden. Laten we beginnen met verkenning/ exploratie.

Exploratie

Persoonlijk denk ik dat technisch duiken veel te maken heeft met verkenning. Zowel de wereld onder het oppervlak van onze oceanen en zeeën, maar ook het verkennen van onszelf. Het verkennen van de wateren van onze wereld en het bezoeken van plaatsen die niemand of weinigen ooit hebben bezocht, spreekt me erg aan. Als het gaat om het verkennen van onszelf, heb ik het over het verleggen van grenzen, het vinden van karakter en het kennen van je grenzen. Bij technisch duiken is het erg belangrijk om je eigen grenzen te kennen, te voelen wanneer je je op je gemak voelt en misschien nog belangrijker, wanneer je je ongemakkelijk voelt en dat aan de mensen in je team te kunnen uiten. Dit werkt ook vice versa, in staat zijn om te accepteren dat je de duik moet afbreken wanneer mensen in je team niet willen doorgaan vanwege ongemak.

Toewijding

Toewijding is een eigenschap die vereist is als je een serieuze en actieve technische duiker wilt worden. Je zult op veel niveaus aan jezelf moeten werken. Het lijkt misschien vervelend om op 5 meter diepte rond te zweven met een twinset en 3-5 stages om een ​​uur of langer vaardigheden te oefenen. Het lijkt misschien saai om een ​​paar uur te besteden aan het voorbereiden van al je apparatuur en het controleren of alles correct werkt. Het kan jouw portemonnee schaden wanneer uw uitrusting moet worden onderhouden om topprestaties te behouden. Maar het is allemaal een noodzakelijk kwaad. Toewijding, indien correct uitgedrukt, zal het risico verminderen dat een duik fout gaat. Vaardigheden oefenen na de cursus is een veelvoorkomende stap die veel beginnende technische duikers vergeten. Dit wordt vaak ervaren wanneer een vaardigheid moet worden uitgevoerd wanneer ze een duik na een lange tijdsperiode van niet duiken uitvoeren. Gelukkig is het meestal wanneer de omstandigheden in hun voordeel zijn en de situatie niet levensbedreigend is. Stel je voor dat het levensbedreigend is... Je zou willen dat je je vaardigheden scherp had gehouden. Je zou willen dat je je uitrusting een onderhoudsbeurt gaf. Je zou willen dat je je apparatuur goed had voorbereid en gecontroleerd.

Er is mij ooit verteld dat vrijwel alle vaardigheden die je leert bij een ​​technische duikcursus, werden geïmplementeerd omdat er iemand stierf. En dat is iets om te onthouden.

Maar ik weet niet meer wie me dit vertelde...

Training

De training in duiken wordt vaak onbewust verkeerd begrepen. Mensen betalen een som geld en verwachten na een paar dagen hun certificeringskaart te ontvangen. En helaas is dit in sommige delen van de wereld echt mogelijk. Bij technisch duiken is dit echter een grote no-go. Je betaalt je instructeur/duikwinkel voor een cursus. Je doet mee aan die cursus om theorie en in-water vaardigheden te leren en op basis van je prestaties ontvang je je brevet, of niet... Bij de meeste technische duikinstructeurs zul je merken dat je je brevet echt moet verdienen. Bewijs je waarde. Het is niet zoals je Open Water-cursus, waar je elke vaardigheid één keer uitvoert en boem, je krijgt je pasje. In deze cursussen is er meer context voor de dingen die je leert. De vaardigheden zullen veranderen in reageren op realistische scenario's. Er is mij ooit verteld dat vrijwel alle vaardigheden die je leert bij een ​​technische duikcursus, werden geïmplementeerd omdat er iemand stierf. En dat is iets om te onthouden. Deze cursussen zullen je leren hoe je deze duiken veilig kunt uitvoeren. En als de instructeur denkt dat je niet aan de normen van het brevet voldoet, zul je harder moeten werken voor je pasje.

Bonding

Serieuze technische duiken worden vaak in teams uitgevoerd. De meeste van deze teams zijn mensen die samen hebben getraind, samen zijn gegroeid, samen hebben geleerd en samen hebben ervaring hebben opgedaan. Ze hebben in een periode van verschillende jaren zoveel dingen samen gedaan en zo'n vertrouwen in elkaar opgebouwd dat ze bereid zijn deze duiken samen uit te voeren. Want als er iets misgaat, vertrouw je erop dat je buddy je kan helpen als je er zelf niet uitkomt.

Dus, waarom doe ik technisch duiken? Ik hou van de verkenning, toewijding en binding met gelijkgestemde mensen. Samen doelen bereiken en samen groeien. Is dat niet gevaarlijk? Ja, maar daarom zorg ik ervoor dat ik mijn vaardigheden en uitrusting onderhoud. Daarom duik ik met mensen die ik vertrouw en waarvan ik weet dat zij op mij kunnen vertrouwen. Daarom zorgde ik ervoor dat ik een goede opleiding kreeg. Waarom ben je in hemelsnaam bereid die risico's te nemen? Het leven zit vol risico's, technisch duiken is niet per se zo gevaarlijk als het goed wordt gedaan. Is het niet duur? Ja, het vereist een grotere investering dan de meeste andere sporten. Apparatuur is echter een langetermijninvestering. Ik heb automaten die meer dan 10 jaar oud zijn en nog steeds hetzelfde presteren als gloednieuwe. Technisch duiken vereist in de loop van de tijd investeringen om meer veiligheid in het water te garanderen.

Als je deze blog leest en denkt dat technisch duiken iets voor je is. Of heb je vragen over technisch duiken, de opties die je hebt en welk pad je moet volgen? Stuur me gerust een e-mail en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!